MotoGP Legends naar Classic GP Assen

Trouwe TT-gangers weten ze feilloos op te noemen; de ‘publiekslievelingen’ die met een spectaculaire rijstijl en veel interactie met de fans een bezoek aan de TT-races onvergetelijk maakten. De Amerikanen Kevin Schwantz en Randy Mamola stonden er in de de jaren '80 en '90 bekend om. Tijdens de Classic GP Assen, die wordt verreden van 8 tot en met 10 september, worden beide heren herenigd met hun Suzuki Grand Prix motoren om de aanwezige fans de 'gloriedagen van de Grand Prix-racerij' opnieuw te laten beleven.


Kevin Schwantz keer 30 jaar na zijn laatste overwinning in Assen terug op het TT-circuit. Rijdend in de kleuren van de hoofdsponsor van de Dutch TT was hij jarenlang het uithangbord van de Grand Prix van Nederland. Daarbij lag het Circuit van Drenthe de Texaan erg goed. Hij maakte er zijn Grand Prix-debuut in 1986 en wist de TT maar liefst drie keer te winnen. Zijn laatste overwinning op Drentse bodem boekte hij in 1993, het jaar waarin hij wereldkampioen werd.


Ook voor Mamola is Assen een bijzondere plek. Hij behaalde er zijn eerste WK-punten in de ‘koningsklasse’ van de motorsport, de 500cc, op het TT-circuit in 1979. Al tijdens zijn tweede TT in 1980 zette hij de snelste ronde op Assen, onderweg naar een keurige top 5-klassering. Van 1980 tot en met 1992 finishte de Amerikaan op Assen maar liefst 7 keer bij de beste 5 van de wereld. Hij won de Dutch TT in 1984 en 1985, werd tweede in 1986 en mocht in 1987 als derde het podium beklimmen. In 1992, tijdens zijn laatste TT, finisht hij na lange tijd weer in de top 5 om de race erna in Hongarije zijn allerlaatste podiumklassering te behalen.


Classic GP biedt drie volle dagen met races en racedemonstraties. Een uitgebreide tentoonstelling van auto's en motoren op de paddock maakt de beleving compleet. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf 15 euro op vrijdag tot 49,50 euro voor een driedaagse pas.

Bekijk ook:

Legendarische toerwagens in actie op TABAC Classic GP

Legendarische toerwagens in actie op TABAC Classic GP

Tijdens de TABAC Classic GP Assen in september geven legendarische touring cars als de Alfa 155, de Opel Calibra, d...
Lees Verder
MotoGP Legends, een klassieke Le Mans start en een wereldpremière in de ‘Kathedraal van de motorsport’

MotoGP Legends, een klassieke Le Mans start en een wereldpremière in de ‘Kathedraal van de motorsport’

Met de onthulling van twee bronzen plaquettes als onderdeel van de ‘TT Legends Walk of Fame’ in de binnenstad, zage...
Lees Verder
MV Agusta keert terug naar de 'Kathedraal'

MV Agusta keert terug naar de 'Kathedraal'

MV Agusta wordt evenementpartner van de TABAC Classic GP Assen. De samenwerking markeert de terugkeer van het Itali...
Lees Verder